Neem voor aanpassingen aan de header contact op met de Servicedesk via servicedesk@dewerkendewebsite.nl of 010 - 85 00 670
Botox staat bekend om zijn werking bij het verminderen van rimpels. Maar botox wordt tegenwoordig steeds meer ingezet om ook andere kwalen en ongemakken tegen te gaan. Denk aan overmatig transpireren, tandenknarsen en de vermindering van migraine. Maar wist je dat botox ook gebruikt kan worden als behandelvorm tegen depressie? Een behandeling met botox heeft namelijk een positieve invloed op de gemoedstoestand en kan daardoor de kans op een depressie verminderen. Hoe dat precies zit leggen we je hier graag uit.
Een depressie is een psychische aandoening waarbij de patiënt last heeft van (zware) somberheid en negatieve gedachten. Een depressie kan erg slopend zijn en leiden tot disfunctioneren of zelfs suïcidale gedachten. Het is een aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland is een depressie de meest voorkomende psychische aandoening.
Vaak komen mensen met depressieve klachten eerste terecht bij een huisarts. Die zal deze patiënten doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor verdere behandeling. Vaak volgen patiënten met een depressie therapie, eventueel ondersteund met behulp van medicijnen. Dit zijn de traditionele behandelmethoden tegen depressie. Het grote nadeel van medicijnen tegen depressie is dat ze vaak vervelende bijwerkingen hebben, die niet altijd opwegen tegen de voordelen. Er wordt daarom constant onderzoek gedaan naar andere en betere behandelmethoden tegen depressie.
Niet alleen depressies worden wetenschappelijk onderzocht. Ook naar de werking van botox wordt steeds meer onderzoek gedaan. Botox werd tot voor kort nog voornamelijk gebruikt in de cosmetische wereld, maar ook in de medische wereld worden de effecten van botox onderzocht. Botox, eigenlijk botuline toxine genaamd, staat bekend om zijn spierverslappende effecten. Dit werkt dus niet alleen bij rimpels en kraaienpootjes, maar het kan ook pijnklachten verminderen of bijvoorbeeld tandenknarsen tegengaan. Tijdens de onderzoeken van de afgelopen jaren is het de wetenschappers opgevallen dat botox nog een ander effect heeft: het heeft namelijk een positieve invloed op de gemoedstoestand van de mensen waarbij het werd toegediend.
In de wetenschap werd het positieve effect van botox op de gemoedstoestand van patiënten steeds vaker opgemerkt. De afgelopen tien jaar is er daarom gericht onderzoek gedaan naar de effecten van botox bij depressieve klachten. Alle voor- en nadelen zijn in kaart gebracht en alle resultaten wijzen op de positieve effecten van botox bij depressie. Het maakt dan niet uit op welke plaats in het lichaam de botox wordt ingespoten.
Nu de positieve effecten van botox tegen depressie wetenschappelijk zijn bewezen, kan botox ook daadwerkelijk ingezet worden bij de behandeling van depressies en depressieve klachten. Ook in Nederland wordt inmiddels gebruik gemaakt van botox als behandelmethode of onderdeel van een behandeling tegen depressie. Vaak is botox namelijk een aanvulling op een al bestaande behandeling. En omdat iedereen anders is en depressie een complexe ziekte is, wordt voor elke patiënt een behandeling op maat samengesteld. Doordat botox is toegevoegd aan de behandelmethodes tegen depressies, zijn er dus extra kansen ontstaan voor patiënten met depressie om van hun klachten af te komen.
Bron 2: https://www.trouw.nl/wetenschap/botox-lijkt-de-kans-op-depressie-te-verminderen~b1b13ab9/
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer