Botox tegen knarsen

Al jaren zijn cariës en andere tandvleesziekten een grootte bedreiging voor het gebit. Maar wist je dat ook Bruxisme een veel voorkomende kwaal is? Bruxisme is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor tanden knarsen en kaakklemmen

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen kan makkelijk omschreven worden, het is eigenlijk gewoon het met flink geweld schuiven van je kiezen en tanden. Dat geeft dan weer een knarsend en/of schurend geluid. Meestal gebeurt dit ook in de nacht als je slaapt, gebeurt het ook overdag dan spreken we eerder van klemmen.

Wat is het verschil tussen tandenknarsen en klemmen?

Bij knarsen schuift de onderkaak hard heen en weer. Klemmen is weer anders dan knarsen is. Wanneer je doet aan klemmen dan doe je aan het heel hard dichtbijten van de tanden. Ook is er bij klemmen geen sprake van het heen en weer schuiven van de tanden.

De gevolgen van tandenknarsen

Bruxisme, tandenknarsen dus, houdt in dat je kiezen en tanden stevig heen en weer over elkaar gaan. Dit gebeurt zoals we al zijde meestal in de nacht. Wanneer je dit doet kan dit leiden tot slijtage en kunnen je tanden en kiezen zelfs barsten. Hierdoor krijg je ook nog eens pijn in de kaakspier maar ook in het kaakgewricht. Ook kun je hoofdpijn krijgen.

Botox behandeling tegen knarsetanden

Door de tandarts kan er een bitje worden voorgeschreven. De meeste mensen vinden dit niet echt charmant en vinden het daarbij ook nog eens zeer onprettig. Wanneer je een botox behandeling onder gaat zul je al snel merken dat de klachten een stuk minder worden. Wanneer er botox wordt gebruikt om de klachten van tandenknarsen te verminderen, wordt er botox gespoten in de kaakspier. Het ligt er een beetje aan hoe heftig je doet aan knarsen, de botox kan namelijk ook in beide spieren gespoten worden. Wanneer je botox in je kaakspier hebt, kan het er zelfs voor zorgen dat je stopt met tanden knarsen.

De behandeling

Voordat de behandeling gebeurt, wordt er eerst een behandelplan gemaakt, zo weet je precies waar je aan toe bent. De behandeling die er wordt gedaan bij tanden knarsen duurt maar een paar minuten. Een klein, dun naaldje wordt in je kaakspier geplaats, er wordt een benodigde hoeveelheid botox in gespoten. De meeste mensen vinden het totaal geen pijn den. Hoeveel botox je nodig hebt, hangt echt een beetje af van je situatie. Het duurt ongeveer twee maanden na de injectie, voordat je resultaat gaat bemerken, Wel kan de behandeling tot 12 maanden aanhouden. Mocht de behandeling uitwerken, dan kun je gewoon een herhalingsbehandeling laten doen. In het kort nog even de volgende punten:

  • Bij tandenknarsen kun je botox in laten spuiten

  • Een arts maakt een persoonlijk plan

  • De gehele behandeling duurt ongeveer 10 minuten

  • Na twee maanden worden je klachten al minder

  • De botox behandeling kan tot wel 12 maanden werken

  • Je kunt de behandeling gewoon herhalen wanneer deze uitgewerkt isLees ook onze overig blogs
Scroll naar boven